Denizli’den Kuşadası’na yerleşen İrfan Çalhan, çocukluk yıllarında babasından öğrendiği mesleği ile yıllardır kentin birçok şefinin mutfağındaki bıçakları bileyerek geçimini sağladı. Yılların esnafı olmanın ve işini hakkı ile yapmanın getirisi olarak bölgede en çok talep gören ustalardan biri olduğunu ifade eden Çalhan, ‘’Özellikle yaz aylarında hem yerli ve yabancı turistlerden hem de turizm kentimizin otellerinin şeflerinden yoğun talep görüyoruz. 25 yıldır bu meslekte tutunmamızı sağlayan en önemli etken bu işi incelikle yapmamız’’ dedi.
OSMANLI’DAN BERİ AİLE GELENEĞİ
Bileyicilik mesleğinin ailelerinde gelenek oluğunu ifade eden Çalhan, ‘’Ben mesleği babamdan öğrendim. Bileyicilik, bizim ailemizde Osmanlı’dan beri gelenek haline gelmiş bir meslektir. Osmanlı zamanında da ailemizin büyükleri kılıç yapımıyla ilgilenirmiş. O dönemden beri kuşakta kuşağa bu zanaat aktarılmış. Ben de elimden geldiğince devam ettirmeye çalışıyorum’’ dedi.
‘’SON ÇIRAĞIM EŞİM’’
Geleneksel zanaatların tamamında olduğu gibi bileyicilikte de çırak problemi yaşadıklarını söyleyen Çalhan, ‘’Maalesef gençler artık bu tarz mesleklere yönelmiyor. Çırak bulmamız çok zor hale geldi. En son yetiştirdiğim çırak eşim diyebilirim. Yıllardır sürdürdüğümüz bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak isterdik ama mümkün olmayacak gibi görünüyor. Bu tarz meslekler bizim kültürümüzdür ve sahip çıkılması gerekir’’ dedi.
Unutulmaya yüz tutmuş zanaat: ''Bıçak bileyiciliği''
Kuşadası’nda 25 yıldır eşi ile birlikte baba mesleği bıçak bileyiciliğini icra eden İrfan Çalhan, mesleği gelecek nesillere taşıyamayacak olmanın üzüntüsünü yaşıyor.
06 Kasım 2023, Pazartesi 15:38:44 - Haber: Muhabir- 0
- 32